Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Οι «δύο δραχμές» λύση για την Ελλάδα


 Οι «δύο δραχμές» λύση για την Ελλάδα

Μία περίπλοκη αλλά λειτουργική λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη προτείνει η Wall Street Journal: ένα διπλό νόμισμα για την Ελλάδα και έναν μηχανισμό πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών για την ευρωζώνη ως σύνολο.
Ο συντάκτης εκτιμά ότι υπάρχουν δυο λόγοι για να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Ο πρώτος και πιο πιεστικός είναι η  εκτόνωση της κρίσης σε επίπεδο εμπορικών ισοζυγίων αλλά και η επαναφορά της ροής κεφαλαίων. Ο δεύτερος είναι να ελεγχθεί ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού που συνήθως ακολουθεί μια υποτίμηση νομίσματος.
Κατά το άρθρο αυτό θα λειτουργεί ως εξής: η Αθήνα θα εισάγει μια δραχμή που θα υπόκειται σε συναλλαγματική διαπραγμάτευση, για τις συναλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Όλες οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα γίνονται σε μια δραχμή δημοσιονομικού τύπου, ένα νόμισμα που δεν θα υπάρχει σε απτή μορφή αλλά θα ρυθμιστεί σε αυξημένη και σταθερή ισοτιμία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τόσο το ελληνικό κράτος όσο και οι πιστωτές του θα μπορούν να μετατρέπουν το πρώτο νόμισμα, στο δεύτερο οικονομικό μέγεθος για να εξυπηρετηθούν τα χρέη της χώρας σε ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου