Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Μεταβολισμός φυσικός και πνευματικός


Μια μπαταρία, μια λογική διάταξη, θα ήταν ‘’νεκρή’’, αν από τους δύο ‘’πόλους’’ του, (+ -) δεν υπήρχε ροή ‘’ζωής’’ (εντός και εκτός εισαγωγικών).

Φυσικά, η ζωή και ο θάνατος δεν εξαντλείται στα ορώμενα, παρότι βιολογικά, φυσιολογικά εκδηλώνεται αυτή (η ζωή), με κίνηση και ροή, οπότε αντιλαμβανόμενη, μετρούμενη επιστημονικά και κάτω από νομοτέλεια, μοιάζει νάναι και η επικρατούσα ‘’αληθινή’’. Μερική αλήθεια για όσους αντιλαμβάνονται και κάτι άλλο, ολοκληρωτική αλήθεια για αθέους.

Θα ήταν πολύ άδικο περισσότερο για τους ανθρώπους και μετά για την ίδια την Φύση, αν περιορίζαμε την Αλήθεια μεταξύ υπέρυθρου και υπεριώδους, 20 – 20.000HZ και λοιπά υπόλοιπα περιορισμένα αισθητηριακά όρια.

Δεν υπάρχει φυσική ανάγκη εξόδου μας προς αναζήτηση εξωαισθητηριακών
αντιλήψεων εκτός και εάν, ενώ μας προσφέρθηκε εδώ και από εδώ η όλη ΑΛΗΘΕΙΑ, δεν μας φτάνει. Ίσως βέβαια αυτή η αναζήτηση θα θύμιζε τον νασρεντίν χότζα που έψαχνε τα κλειδιά του στην αυλή, ενώ τα έχασε μέσα στο σπίτι με δικαιολογία, ότι έξω έχει περισσότερο φως.


Από τον καθένα ξεχωριστά και αργότερα ως συλλογική παιδεία εξαρτάται αν θα μετακομίσουμε αυτό το έξω φως, μέσα μας, για να ψάξουμε εκεί που πραγματικά χάσαμε τα κλειδιά μας. Και αξίζει, γιατί τα κλειδιά της Βασιλείας, εντός ημών εστί. Μια πρόταση σε ανθρωπιστές ΜΕ Θεό και ανθρωπιστές χωρίς Θεό. Ο νους στην Καρδιά.

Κι αυτό το φως, είναι το φωτίζον παν άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον και ανευρίσκεται με την αισθήσεων φώτιση, της απλής πεντάδος. 

Τα πάντα από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν. Στην καθαρότητα των αγωγών. Τι κι αν τα εισερχόμενα είναι καθαρά αν οι αγωγοί είναι σκούριοι; Τα εξερχόμενα θα δηλητηριάσουν τους πίνοντες από αυτό νερό και τρώγοντες από αυτήν την τροφή… με την ασθένεια των συνανθρώπων μας, απόλυτη υπαιτιότητα μας.

Διττός είναι ο άνθρωπος, ψυχοσωματικός, δύο είναι και οι διαστάσεις εισερχομένων – εξερχομένων. Και μάλιστα, καθέτως μεταξύ τους. Σταυροειδώς, ο λόγος άνθρωπος, στον τύπο Του Εσταυρωμένου Λόγου – Ανθρώπου.

Παρατηρούμε, πως ο μεταβολισμός του βιολογικού ανθρώπου μιας στενής οριζόντιας αισθητηριακής σχισμής, σαν ένα ευθύγραμμο οριζόντιο τμήμα, είναι κάθετος. Κάθετη ροή εισερχομένων/ εξερχομένων σε τροφή, πόσιμα, αναπνεόμενο αέρα…  επεξεργασία στα οικεία ‘’εργοστάσια’’ και εξαγωγή. Ανάλογα στον κάθετης διάστασης πνευματικό άνθρωπο (εμπεριεχόμενο στο βιολογικό σώμα, όσο βιολογικά ζει) ο μεταβολισμός είναι οριζόντιος. Εξ αριστερών τα εισερχόμενα, εκ δεξιών τα εξερχόμενα, με πάλι ως αγωγοί χρησιμοποιούμενοι τα πνευματικά εργοστάσια. Κεφαλής για σοφία, (υπόφυση, επίφυση, θυρεοειδή) σώματος για δύναμη (ηλιακό πλέγμα, ομφαλός, βάση της σπονδυλικής στήλης) και καρδιά για αγάπη*.



Τα εισερχόμενα από όλα τα αισθητήρια, μοιάζουν με τροφή. Τροφή του σώματος από το στόμα (γεύση) τροφή της ψυχής από τα μάτια από τα αυτιά... δλδ όλα τα εισερχόμενα και γιαυτό αναφέρεται δια των θυρίδων (αισθητηρίων) εισέρχεται ο θάνατος. Από εκεί και πέρα, με μια ελάχιστη αυτοσυντήρηση ο καθένας ''προσέχει'' τι θα ''φάει''.

Στα ορώμενα αλλά και αυτά που ακούμε είναι λιγάκι πιο δύσκολη η διάκριση, αλλά όχι ακατόρθωτη. ΑΝ βλέπαμε κάτι χαλασμένο ή βλαβερό στο πιάτο μας, θα κάναμε στην άκρη ή το κομμάτι ή οι πιο ευαίσθητοι ολόκληρο το πιάτο.

Αν κάτι μας διέφευγε την προσοχή ο υγιής οργανισμός το μεν καλό θα το αφομοίωνε το δε ανώφελο και βλαβερό, θα το απέβαλλε.

Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες τροφές, τις ψυχικές μεταξύ των οποίων μας προσφέρονται ΚΑΙ από την τηλεόραση.

Κατ'αρχάς, ΑΝ μας διέπει αυτοσυντήρηση, αποφεύγουμε να δούμε βλαβερά για την ψυχή μας θεάματα και με το τηλεκοντρόλ αλλάζουμε κανάλι.

Κι έρχονται, εκεί που δεν το περιμένεις και λάθρα τα υποσυνείδητα μηνύματα, που εισβάλλουν στην ψυχή μας (μέσω της ψηφιακής επεξεργασμένης ύπουλα, σε σχέση με την αναλογική που είπαμε).

Έ! αυτά, τα αποβάλλει σαν βάρη ο οργανισμός με την εξομολόγηση. Και αυτό (η απόρριψις) συνιστά την πνευματική υγεία, γιατί αν δεν αποθέτουμε τα βάρη μας με το ''έλθετε προς με οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς'' ο άνθρωπος δεν έχει τη δύναμη να τα εξάγει εκτός εαυτού, οπότε, μένοντας μέσα του το δηλητήριο, του κάνει μακροπρόθεσμα ζημιά... και δυστυχώς, όχι μόνο στον εαυτό του, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο του.

Για να μην το αναλύω ακόμη πιο πολύ, θέλει προσοχή η ζωή μας, η καθημερινότητα, προσοχή στα εισερχόμενα ΚΑΙ εξερχόμενα και δι εξομολογήσεως, όσα διαλανθάνουν την προσοχή μας (ως υποσυνείδητα) απομακρύνονται από εμάς...

Αυτός είναι ο Σταυρός με το βίωμά του, που μεταφρασμένο στην καθημερινότητά μας, ο μεταβολισμός των εισερχομένω/ εξερχομένων υπό υγιή διάσταση ΚΑΙ βιολογική, μα πρωτευόντως ΨΥΧΙΚΗ, δλδ εξομολόγηση κατά το : … εἶπεν οὖν αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς πάλιν· εἰρήνη ὑμῖν. καθὼς ἀπέσταλκέ με ὁ πατήρ, κἀγὼ πέμπω ὑμᾶς. καὶ τοῦτο εἰπὼν ἐνεφύσησε καὶ λέγει αὐτοῖς· λάβετε Πνεῦμα ῞Αγιον· ἄν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς, ἄν τινων κρατῆτε, κεκράτηνται.  (Ιωάν.κ’21-23) δεν υπάρχει άλλη μυστική και μυστηριακή δυνατότητα καθαρότητος των πέντε αισθητηρίων μας που δι αυτών θα βρούμε ΦΩΣ αληθινό από την γη και θα το ακολουθήσουμε έως τον ουρανό. Από την κεφαλή, μέχρι την καρδία. Τον πνευματικό τόπο της Βασιλείας.

Αμήν, καλό παράδεισο δια Σταυρού. Αυτός ο μεταβολισμός προτείνεται, αφού δια Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω και….





Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης,
Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας,
Σταυρός βασιλέων το κραταίωμα,
Σταυρός πιστών το στήριγμα,
Σταυρός αγγέλων η δόξα και
των δαιμόνων το τραύμα.




 Με αφετηρία στον κόσμο, την Μονάδα εν Τριάδι και Τριάδα εν Μονάδι, όπου και φιλοσοφικώς και φιλοδυνάμως εμφανίστηκε στον κόσμο ο ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ.**



Υπάρχει μια διαφοροποίηση του ''φορτίου'' που λαμβάνει ένα σώμα. Μέσα στα διφορούμενα τάχα της Αγίας Γραφής, αναφέρεται για τον Σταυρό: ... μάθετε απ'εμού, ότι ο ζυγός μου χρηστός και το φορτίο ελαφρύ. Το διφορούμενο έγκειται στον χαρακτηρισμό του φορτίου (σταυρού) ως ελαφρύ, ενώ πολλές φορές ο σταυρός μας γονατίζει. Ως πρόσθετο, αφού είναι φορτίο (επιπλέον) λογικά είναι βαρύ και μόνο υπερλόγως και υπό προϋποθέσεις, ελαφρύ. 

Στην φυσική, ένα σώμα που λαμβάνει φορτίο από το διπλανό του ηλεκτρισμένο, ανάλογα με τον τρόπο προσέγγισης έχει άλλο πρόσημο. Όμοιο όταν κολλά και αντίθετο όταν λαμβάνει τον ηλεκτρισμό δια τριβής. 

Με εμάς, να πλησιάζουμε και εγγίζουμε Τον Κύριο με το αγαθόν του προσκολλάσθε δλδ να υπομένουμε δοξάζοντες Τον Κύριο και συνοδοιπορούντες και να συντασσόμαστε (τιμώντας το βάπτισμα) ή να αντιδράμε στον σταυρό που μας αναλογεί, με ύβρι και πρακτικά αποτάσσομαι όχι τον αντίδικο της σωτηρίας μας (λογικό και συμφέρον) αλλά τον Ζωοπάροχο Σταυρό.

Έτσι, όσον αφορά την προσέγγιση ή απομάκρυνσή μας, την θερμότητα, φωτεινότητα ή ψυχρότητα και σκοτισμό, επειδή εξ εσόπτρου και ως εν αινίγματι γνωρίζουμε, το παρεμβαλλόμενο κάτοπτρο προς αντίληψη των συμβαινόντων στην καθημερινότητά μας, ή συγκεντρώνονται οι ακτίνες στην καρδιά, ή μέσω μετεωρισμού απομακρύνονται. Με κυρτό και ταπεινότητα ενώνονται οι ψυχικές δυνάμεις του νοός στην καρδιά ενώ με κοίλο (κάτι σαν από κοιλιά) εγωιστικά απομακρύνονται οι ακτίνες, ψυχραίνει η καρδιά, μετεωρίζεται, διασπάται, χάνεται εξωστρεφώς στον κόσμο αντί να μαζεύεται νηπτικά (εσωστρεφώς) στην Βασιλεία Του Θεού (εν ημίν)...



 από την αριστερή τα εισερχόμενα που, ανάλογα με τον τρόπο φιλτραρίσματος των συμβαινόντων ή θα σωθούμε ή θα χαθούμε...   

ή όπως φαίνεται σε σχήμα στο βιβλίο Μύηση και Ορθοδοξία, ή θα κινηθούμε προς τον ποιητή ουρανού και γης ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ ή θα παραμείνουμε δέσμιοι στον αληθοφανή ποιητή ουρανού και γης, αντικατοπτρισμό Του, οπισθόφυλλο (στάση και επανάσταση ενάντια στον Δημιουργό) ή εξώφυλλο και ουκ έστιν ώδε, ΑΝΑΣΤΑΣΗ....  



 Αμήν ο καλός Θεός να μας δίνει μετάνοια, ταπεινότητα, διάκριση, διόρθωση, πίστη, χειραγωγών ημάς, να μας αναστήσει...  προτυπούμενη η κρίσις ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, εκεί στους δύο συσταυρωμένους... του μεν καταγομένου εις άδην τω βάρει της βλασφημίας, του δε κουφιζομένου πταισμάτων προς γνώσιν θεολογίας... 
Για να μην μπερδευτεί κάποιος με αυτά τα βελάκια, δεξιά αριστερά… μία παράμετρος της ορθής, ορθόδοξης τύπωσης του Σταυρού επάνω μας, σε σχέση με των παπικών που το κάνουν αντίθετα (τάχα στην ίδια φορά/κατεύθυνση των ‘’εισερχομένων’’ από αριστερά προς τα δεξιά, πλην βέβαια και του ορθού προσανατολισμού του ΑΔΑΜ) είναι η μη ομόπνοια του Αγίου Πνεύματος με τα κοσμικά, αλλά τουναντίον, αφενός ορθόδοξα ακολουθούμε το: νικήστε τον κόσμο αλλά και συγχρόνως, όλα τα εκδηλωμένα μετά την είσοδο (εξ αριστερών προς τα δεξιά) αντί να τα αφήσουμε μετεωρισμένα και αποκομμένα τα συλλέγουμε ‘’επιστρέφοντάς’’ τα/μεταστρέφοντας με ταπεινότητα και μετάννοια όλο το νου και όλη τη ζωή, στην καρδιά, αμήν όπου και η Βασιλεία… ξεκινώντας από τα πρακτικά (δεξίς ώμος/τύπωσι προς αριστερό) Λεία και θεωρία (Ραχήλ) ως ακρόαση και τήρηση των εντολών (μαζί με κορωνίδα προσευχή και βάση νηστεία σύνολο εφ'ημών του σταυρού) προς συνάντηση του ερχόμενου Κυρίου... 

αρετές και Αλήθεια ελληνορθοδόξως προσεγγιζόμενες)

---------

* τα ‘’κέντρα/εργοστάσια’’ του ανθρώπου… 3 κέντρα στην κεφαλή, 3 στο σώμα και 1 στην καρδιά…  Περί κραδασμών, τσάκρας και ΣΤΑΥΡΟΥ

** ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ σε εβραίους και Έλληνες...

προτεινόμενος δεσμός Περάσματα και Θύρα 


(με συνυπολογισμό των πλεγμάτων που επιτρέπουν τις αλληλεπιδράσεις)

σύντομος περί νηστείας παραίνεσις

μετεωρισμός



1 σχόλιο:

  1. κάποια μικροβοηθητικά ακόμη στοιχεία που αφορούν τον πνευματικό μεταβολισμό:

    εισερχόμενα από αριστερά - εξερχόμενα προς τα δεξιά (οριζόντιος μεταβολισμός στον κάθετης διάστασης πνεύμα...). Είναι σαν τις δύο επιγνώσεις σε άλλο άρθρο που λέγαμε με την ινδιάνικη παράδοση.

    ( http://hellasorthodoxy-kmyst.blogspot.gr/2013/03/blog-post_25.html )

    Και στη μέση, η κεφαλή ''φιλτράρει'' την γνώση και σοφία, το σώμα την δύναμη και η καρδιά την αγάπη. Κι ο καλός Θεός στέλνει τον άρτον ημών τον επι-ούσιον εν παντί χώρω και χρόνω... κι εμείς με τους σκούριους αγωγούς τα μη καθαρά μέλη ενώ έρχεται ευλογία καθαρή, εξάγουμε στον κόσμο μας (που φαίνεται, δεξιά επίγνωση) ό,τι βλαβερό και σάπιο ή οι άγιοι, ευλογία όπως την λαμβάνουν, λόγω καθαρότητος. Αλλά αυτή, η πρόσθεση σκιών, είναι η μία όψη. Η του παραπετάσματος που αισθάνονται τα χοϊκά μας αισθητήρια. Η διαφορά των εισερχομένων/εξερχομένων ειδικά αποτυπώθηκε την +27 Ιαν όταν ενώ γιόρταζε ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος ο φίλος μας χωρίς λόγο, έβριζε (θυμάσαι στην διάκριση περί καλού και κακού)...

    ( http://hellasorthodoxy-kmyst.blogspot.gr/2011/08/blog-post_8913.html )

    Η μία όψις είναι στην 11η Σεπ η Ζωή (Παναγία) και από την άλλη έχουμε τον θάνατο (και ύαινα).
    ( http://hellasorthodoxy-kmyst.blogspot.gr/2011/09/11-2001-11-2004.html )

    Τα 3 Π (ως Π+ατμος - αποκάλυψη όσο πίστη στην Πρόνοια, πίστη στην Προστασία, πίστη στον Παράκλητο), με αντίποδα τον Παπανδρέου. Παπακωνσταντίνου, Προβόπουλο...

    ( http://hellasorthodoxy-kmyst.blogspot.gr/2012/03/blog-post_9510.html )

    εκτιμώ αρκετά για να συλλάβει κάποιος την λειτουργικότητα του ''μεταβολισμού'' ΚΑΙ γενικά ΚΑΙ ειδικά για τον καθένα...

    δια Σταυρού η κάθαρση, δια Σταυρού η φώτιση, δια Σταυρού η τελείωσις... κάνουμε τον Σταυρό πάνω σε έναν δαιμονισμένο, κι αυτός αντί να ησυχάσει, ταράζεται... του δίνουμε καθαρή ενέργεια (ας πούμε) στα εισερχόμενά του. Λόγω κατάληψης (δαιμονοκατάληψης) αντί να αισθανθεί χαρά, σώμα, κεφαλή, καρδιά χωρίς Χριστό, χωρίς Χ, αισθάνεται αρά. (χαρά/αρά εξαρτώμενο από την κατάστασή μας). Σταυρός, των αγγέλων η δόξα ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ των δαιμόνων το τραύμα. Ο Τριαδικός Θεός καθημερινά χωρίς ίχνος χωρικού και χρονικού κενού ευλογεί. Από την δική μας την ανετοιμότητα και μη καθαρότητα διαστρεβλώνονται τα εξερχόμενα, τα οποία και βιώνουμε από αυτήν την πλευρά και όψη....

    ...δεν είναι τυχαίο, ότι όταν κάποιος θέλει να διαγνώσει κάτι, πιο εύκολα εστιάζει και ''μεγαλώνει'' το αριστερό μάτι (ρουφά/εισερχόμενα). Παράλληλα, αν θέλει να πιέσει κάποιον ''μικραίνει'' το δεξί του μάτι (τον βλέπει με μισό μάτι που λένε) εξερχόμενα δεξιά. Πάλι, λένε σαν παράδοση, σχετικοάσχετο, πως αν σε φαγουρίζει από την αριστερή παλάμη, κάτι θα πάρεις (αριστερά εισερχόμενα) ενώ αν σε φαγουρίζει από την δεξιά, κάτι θα δώσεις (δεξιά εξερχόμενα)... κάπως έτσι υφίσταται η ροή. Η εξομολόγηση σε ορθόδοξο πνευματικό, είναι η υγεία, μέσω της οποίας και ασυναίσθητα (εν γνώσει ή αγνοία) αρνητικά, αποβάλλονται. Τέλος, μακαρίζεται ΜΟΝΟ ΜΙΑ ακινησία ροής, όταν αφορά το γενηθήτω Κύριε το θέλημά Σου και το ''αν πεθάνεις πριν πεθάνεις δεν θα πεθάνεις όταν θα πεθάνεις''... φυσικά τα πάντα, εντασσόμενα μέσα στα μυστικά και μυστηριακά βιώματα και εφόδια της Ορθοδοξίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή